گفتگویی با محمدعلی سپانلو درباره صادق چوبک را بشنوید:
سیزدهم تیرماه پانزدهمین سالگرد درگذشت صادق چوبک، داستاننویس ایرانی است که آثارش به گفته محمدعلی سپانلو، شاعر، در همان سالهای زندگی او به کلاسیک های زبان فارسی تبدیل شد. سپانلو، چوبک را نویسنده گداها میخواند و به گفته وی، ما همیشه غبطه خواهیم خورد که چوبک آخرین رمان و یادداشتهای روزانههاش را پیش از مرگ سوزاند.
صادق چوبک، داستان نویس مدرن ایرانی در روزهای اول تابستان ۱۲۹۵ در گرمای شهر بوشهر و در خانوادهای تاجر پیشه به دنیا آمد، بالید؛ به جای ادامه راه پدر، نویسندگی را برگزید و بالاخره هشتاد و دو ساله بود که یک صبح سیزدهم تیر در امریکا درگذشت.
نویسندهای که آثارش تجسم پلیدیها، خشونتها و پلشتیهای اجتماع و سرنوشت شوم انسانهای تیرهبخت است.
نویسندهای که تا سالها منتقدان بر سر اینکه آثارش را در دسته ناتورالیستها طبقه بندی کنند یا رئالیستها، بحث بود. با اینحال همه، چه آنهایی که او را و سبک داستانهایش را می پسندیدند و چه منتقدانش بر این نکته که او همچون صادق هدایت نه تنها از پیشگامان داستان نویسی مدرن ایرانی بوده، بلکه آثارش بعد از «یکی بود، یکی نبود» محمدعلی جمالزاده از نخستین آثار مدرن در ادبیات داستانی ایران بوده؛ توافق دارند.
محمدعلی سپانلو به مناسبت سالگرد درگذشت صادق چوبک در گفتوگو با بخش فارسی رادیو بین المللی فرانسه با تاکید بر اهمیت و ارزش آثار این نویسنده در ادبیات فارسی از ویژگیهای منحصربهفرد داستانهای او و شیوع تب چوبک در میان داستان نویسان ایرانی می گوید که بعد از انتشار آثار او به وجود آمد. به همین دلیل آنها هم به تقلید از چوبک، آثار خود را با نشان دادن پلشتی ها آغاز می کردند،
سپانلو از نویسندگان مبتلا شده به این تب هم میگوید که به تقلید از او، داستانهایشان را با نشان دادن پلشتیهای جامعه آغاز میکردند.
اما محمدعلی سپانلو معتقد است که نوشته های مقلدین، هیچ گاه به پایه کارهای ابداعی چوبک نرسید و کسی هم به عنوان نفر دوم در این سطح، هرگز مطرح نشده است.
به گفته این شاعر چون تاکید بر پلشتیها و زشتیهای جامعه ، رنگی ناتورالیستی به آثار چوبک میداد، بسیاری از منتقدان و داستاننویسان، آثار این نویسنده را در زمره ادبیات ناتورالیستی طبقه بندی کردهاند، اما در واقع آثار او واجد نوعی رئالیسم افراطی است.
در این گفت و گو، محمدعلی سپانلو از چوبک با عنوان «نویسنده گداها» نام میبرد، و از سوزاندن آثار منتشرنشده چوبک پیش از مرگش و سوزانده شدن جسد خود او میگوید.
این گفتگو که به کوشش نیلوفر دهنی تهیه شده را بشنوید:
برای ارسال نظر ثبت نام کنید یا اگر عضو هستید وارد شوید :
- ورود
- عضویت
نظر شما بعد از تایید مدیریت وبسایت منتشر خواهد شد.
با تشکر