چنانچه از متفکری جدی و پیگیر چون هاروی انتظار میرود کتاب مذکور چیزی نیست جز ادامهی منطقی پروژهای که او سالهاست سختکوشانه سویهها و سطوح متفاوت آن را در آثارش شرح و بسط داده است. با اینهمه تفاوت تعیینکنندهای در کار است که کتاب حاضر را از دیگر کتابهای هاروی متمایز میکند. چنانچه هاروی خود در مقدمهی کتاب به روشنی توضیح داده است در اینجا او بیش از هر چیز با خودِ سرمایه در شکل عام و انتزاعیاش سروکار دارد و نه با اشکال تاریخی- اجتماعی سرمایهداری. این تا حدی همان روشی است که مارکس در «کاپیتال» دنبال کرده است. سودای مارکس آن بود که «منطق» خودِ سرمایه را ، مستقل از اینکه در کدام مختصات تاریخی عینیت یافته باشد ، صورتبندی کند.
هاروی اما در اینجا در پی آن است که منطق «تناقضات» سرمایه را نشان دهد. تا جایی که به سرمایهداری مربوط میشود تناقضات بسیاری در کارند که نسبت مستقیمی با تناقضهای سرمایه ندارند ، گرچه این دومی ممکن است بر آنها اثر گذاشته باشد : درگیریهای سیاسی ، نبردهایی جغرافیایی و سرزمینی ، برخوردهای نظامی ، رقابتهای تسلیحاتی ، تنشهای قومی و نژادی ، جنگهای مذهبی ، شکافهای جنسیتی و از همین دست.
بعید نیست سرمایهداری به واسطهی هر یک از این تناقضها یا ترکیبی از آنها فروبپاشد یا دستکم عمیقاً دگرگون شود. هاروی مدعی است که در این کتاب کاری به این قبیل تناقضات که به جنبههای تاریخی سرمایهداری مربوط میشوند و در واقع نسبت به آن بیرونی هستند ندارد و در عوض ، دلمشغول تناقضاتِ درونیِ سرمایه است که مستقیماً در منطقِ خودِ آن ریشه دارند. این امر ، همانطور که هاروی خود نیز یادآور شده است ، مستلزم تحلیل سرمایه همچون «مداری بسته» است ، توگویی هیچ تعاملی با محیط پیرامون خود ندارد.
برای ارسال نظر ثبت نام کنید یا اگر عضو هستید وارد شوید :
- ورود
- عضویت
نظر شما بعد از تایید مدیریت وبسایت منتشر خواهد شد.
با تشکر